ВПЛИВ ВЛАСНИХ НАПРУЖЕНЬ У МАТЕРІАЛІ НА МАСШТАБНИЙ ЕФЕКТ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Описано методику проведення експерименту на циліндричних зразках різнихрозмірів, виготовлених із крихкого силікатного алюмінієвого сплаву. Наведенорезультати експериментальних досліджень впливу власних напружень, нерівномірнорозподілених по перерізу, на міцність матеріалу. Проаналізовано причини такоговпливу.Ключові слова: власні напруження, масштабний ефект, міцність матеріалу.