ДОСЛІДЖЕННЯ СТИСЛИВОСТІ АРМОВАНИХ ҐРУНТІВ МЕТОДОМ ПРЕСІОМЕТРІЇ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Роботу присвячено оцінюванню стисливості армованого ґрунту в польовихумовах шляхом проведення пресіометричних випробувань. Сформовано концепціюрозшифрування пресіометричних випробувань армованої основи ґрунтоцементнимиелементами, які виготовляються за бурозмішувальною технологією. Оцінюваннястисливості армованої основи за допомогою пресіометричних випробовуваньбазується на тому положенні, що у межах стисливої товщі зонда (штампа) занаявності у її зоні нестисливої перепони опір стисненню ґрунту збільшується.Перевірку методу виконано на реальному будівельному майданчику шляхомшестикратного повторення. На підставі статистичного аналізу отриманорозрахункові значення модуля загальної деформації, зіставлені з результатамиштампових випробувань та лабораторних даних.Ключові слова: армована основа, ґрунтоцемент, бурозмішувальна технологія,пресіометрія, зонд пресіометра, деформація, межа стисливої товщі.