ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ВАРІАНТНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗВЕДЕННЯ ПІДЗЕМНОЇ ЧАСТИНИ БУДІВЕЛЬ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Наведено результати досліджень з формування методики вибору ефективноїтехнології спорудження підземної частини будівель при зведенні з-за меж котлованустріловими кранами, яка передбачає сукупний пошук оптимальних технологічних таконструктивних рішень фундаменттів. Представлено методику вибору ефективноїтехнології спорудження фундаментів при схемах зведення з-за меж котловану, якаполягає у визначенні такої сукупності конструктивних елементів, послідовностіосвоєння фронтів робіт, засобів механізації та їх кількості, які б забезпечилипідвищення рівня використання кранів за вантажопідйомністю.Ключові слова: підземна частина споруд, крани, фундаменти, технологіязведення.