Національний університет водного господарства та природокористування, (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто будову запобіжної пружної муфти, яка містить внутрішню тазовнішню півмуфти, з’єднані між собою зіркоподібною пружиною з виступамипараболічної форми, вставленими у заглибини півмуфт. Описано принцип її роботи.Виконано попередній аналіз кінематичних і силових параметрів запобіжних муфт, щозалежать від властивостей зіркоподібних пружин. Прийнято, що виступзіркоподібної пружини являє собою двошарнірну арку у вигляді квадратної параболи, ідля неї методами будівельної механіки із застосуванням числового інтегрування звикористанням формули Сімпсона здійснено розрахунки. Отримано аналітичні вирази,які дозволяють робити висновки про працездатність зіркоподібної пружинизапобіжної пружної муфти при передачі нею обертальних моментів.Ключові слова: муфта запобіжна пружна, зіркоподібна пружина, виступ,статичний розрахунок, деформація, парабола.