ЕФЕКТИВНІ КОНСТРУКЦІЇ ПРОЕКТУ СТАЛЕВОЇ БАШТИ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Наведено нові ефективні сталеві конструкції башти комплексного застосування, головні переваги яких полягають у легкості, міцності, економічності, надійності, зовнішній естетичності та довговічності. Запропоновано сучасні типи перерізів: коробчасті, гнуті, профільовані, перфоровані. Пропонується використання нових типів обрисів ферм і арочних решіток. Подано конструкцію комплексного застосування, на вимогу замовника, як промислове, так і цивільне. Запропоновано більш раціонально використовувати простір будівлі. Зазначено деякі питання виготовлення арок та монтажу несучих конструкцій. Розглянуто декілька варіантів несучих конструкцій і покриття залежно від призначення споруди. Приділено увагу зниженню металоємності й підвищенню екологічних властивостей будівлі. Подано загальну схему розташування конструкцій і відповідні перерізи. Розглянуто деякі конструктивні особливості такої конструкції. Ключові слова: сталева ферма, коробчастий переріз, башта.