МОДЕЛЮВАННЯ ДЕФОРМАЦІЙ ҐРУНТУ ОСНОВИ ОПОРИ МОСТА ПРИ ДІЇ ГІДРОДИНАМІЧНИХ СИЛ ФІЛЬТРАЦІЙНОГО ПОТОКУ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розвинено й удосконалено математичні моделі фільтрації та напружено-деформованого стану ґрунту з прогнозу деформацій водонасичених основ при діїгідродинамічних сил фільтраційного потоку води. Розвинено числові методиконформних відображень розв’язання задач із складними межами області фільтрації.Для цих математичних моделей отримано чисельні розв’язки відповідних крайовихзадач фільтрації та напружено-деформованого стану ґрунту. На основізапропонованих математичних моделей фільтрації й напружено-деформованогостану ґрунту та їх чисельних розв’язків створено програмний комплекс для розрахункуна ПЕОМ, що дозволяє прогнозувати деформації водонасичених ґрунтових основ придії гідрологічних умов. Проведено чисельні експерименти з дослідження вертикальних ігоризонтальних зміщень ґрунту основи опори мосту.Ключові слова: математична модель, ґрунтова основа, напружено-деформований стан, вертикальні й горизонтальні зміщення, фільтраційний потік.