СЕЙСМОБЕЗПЕКА ГРЕБЕЛЬ І СПОРУД В УМОВАХ КАР’ЄРНИХ ВИБУХІВ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Технічний стан земельно-кам’яної греблі Дніпровської ГЕС багато в чомузалежить від статичних і динамічних навантажень, які необхідно контролювати впроцесі експлуатації станції.Тому нами виконано сейсмоконтрольні виміри та емпіричні розрахунки наслідківмасових вибухів у кар’єрах, спрямовані на розроблення рекомендацій щодосейсмобезпеки навколишніх гребель і споруд Дністровської ГЕС. Зроблено порівняльнеоцінювання станів греблі та споруд Дністровської ГЕС щодо їх сейсмобезпеки в умовахвібрацій конструктивних вузлів, викликаних запуском – роботою – зупинкоюгідроагрегатів, і в умовах кар’єрних вибухів на основі експериментальнихсейсмовимірювальних робіт. Установлено допустимий рівень коливань, щозабезпечить цілісність греблі та будівель.Ключові слова: швидкість зміщення часток ґрунту, масові вибухи, кар’єр, гребля,сейсмовимірювальна апаратура.