(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Наведено порівняльний аналіз багатоколісних мостових кранів вітчизняних та закордонних виробників. Серед закордонних кранів було прийнято до розгляду мостові крани концерну Demag. Розглянуто різні нормативи, які регламентують режими роботи мостових кранів. Зіставлено силові та вагові характеристики мостових кранів. Виконано порівняльний аналіз горизонтальних і вертикальних навантажень на окремі колеса кранів. Виявлено найбільш невигідні схеми розміщення мостових кранів на конструкціях виробничої будівлі. За цими схемами розраховано максимальні навантаження на раму будівлі та визначено максимальні зусилля у підкранових балках. Підібрані поперечні перерізи підкранових балок прольотом 6 та 12 м. На основі виконаного розрахунку підкранових балок на навантаження різних кранів виявлено переваги багатоколісних кранів концерну Demag.