(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Проведено аналіз різних підходів щодо оцінки комфортних умов у будівлі та визначення середньої радіаційної температури. Представлено математичну модель кімнати, що враховує вплив сонячної радіації, а також власного теплового випромінювання огороджувальних конструкцій та приладу опалення. Запропоновано визначати середню радіаційну температуру приміщення на базі ефективних потоків внутрішніх поверхонь огороджень і приладу опалення. Проаналізовано зміну середньої радіаційної температури при зміні теплового захисту огороджувальних конструкцій та при врахуванні власного теплового випромінювання приладу опалення і без нього. Оцінено вплив ефективних потоків теплової та сонячної радіації приладу опалення на комфортну температуру повітря у приміщенні. Визначено чутливість комфортної температури до параметрів приладу опалення, огороджувальних конструкцій та до надходження сонячної радіації. Отримано результати, котрі дозволяють знизити комфортну температуру у приміщенні та сумарне енергоспоживання.