(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
У роботі запропоновано комплексний підхід на основі кластерного аналізу для розробки інноваційних рішень для малоповерхової забудови з акцентом на екологічні критерії та принципи «зеленого будівництва». Проведено аналіз, який підкреслює актуальну потребу у більш енергоефективному та сталому житловому фонді України та показує значну різницю в споживанні енергії між Україною та країнами-членами Європейського Союзу. Виділено неефективність існуючого житлового фонду та необхідність використання енергоефективних технологій протягом усього життєвого циклу будівництва. Доведено, що інтеграція моделей кластерів у будівельний процес дає різноманітні переваги, включаючи скорочення часу виведення інноваційних продуктів на ринок інновацій будівельних процесів, підвищення стабільності логістичних зв’язків, зменшення фінансових ризиків та розширення ринку збуту. Дослідження розглядає ключові аспекти організації будівництва, планування, управління та контролю якості в контексті кластерів. Досліджено метод потокового будівництва, який поєднує послідовний та паралельний методи, мінімізуючи їхні недоліки. Цей підхід ілюструється на прикладі проекту Bucha Techno Garden та показує, як даний метод може призвести до зниження витрат і зміцнення співпраці між учасниками кластера. Крім того, досліджено використання технології Building Information Modeling (BIM) як інструменту для ефективного управління інформацією, моніторингу процесів та оптимізації витрат протягом життєвого циклу будівництва. Цей підхід відповідає загальній тенденції цифровізації у будівельній галузі. Запропоновано підходи, що сприяють створенню житла, яке не лише відповідає сучасним екологічним та енергоефективним стандартам, але й направлені на підвищення комфорту і якості життя для мешканців.