(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
При створенні вібраційних машин з віброзбудниками різних типів і способів дії завжди актуальною є проблема зменшення негативного впливу вібрації на персонал та обладнання та їх відповідність санітарним нормам. Для її розв’язання на практиці застосовують віброізоляцію віброактивних елементів вібраційних машин і технологічного обладнання з використанням систем із квазінульовою жорсткістю. Зокрема, у віброплощадках із класичною двомасовою системою віброізоляція машини від фундаменту або робочого органу та рами здійснюється шляхом зміни жорсткості параметрів їх вібраційних опор. В статті висвітлюється результати експериментальних досліджень зміни пружних властивостей параметрів вібраційної опори при різних значеннях навантаження та зміни довжини вільної частини пружного елемента. Відповідно була розроблена конструкція віброопори з обмежувачем вільної частини пружного елемента. При нерівномірному розподілу навантаження на вібраційну машину запропонована конструкція опори дозволяє підібрати параметри жорсткості для її рівномірної роботи шляхом обмеження висоти робочої частини опори. Жорсткість опори змінюється внаслідок зміни вільної частини опори металевими обмежувачами. З метою отримання достовірної математичної моделі експериментальні дослідження ґрунтуються на методах математичного планування експерименту та математичної статистики. Результати пошукового експерименту показали, що деформація гумового елементу здійснюється за законом, близьким до лінійного. Тому для проведення основного експерименту та обробки одержаних даних побудовано математичну модель у вигляді регресії. Розраховані значення коефіцієнтів регресії перевірено за критерієм Стьюдента. Отримане рівняння регресії дозволяє встановити залежність усадки опори при зміні навантаження на неї та висоти вільної частини пружного елемента. За отриманими даними можна припустити, що змінюючи жорсткість пружної вібраційної опори, можна змінювати в потрібних межах амплітуду вимушених коливань рухомої частини віброплощадки відповідно, забезпечувати потрібну якість ущільнення бетонної суміші.