(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
У статті розглянуто типи силосних емностей, в залежності від конструкції стінки. Проведений огляд нормативних документів, які діють на території України, що регламентують питання визначення навантажень та зусиль в силосних ємностях. Проаналізовано відмінності між розрахунками горизонтальних та вертикальних тисків на стіни силосів за ДБН В2.2-8-98 Підприємства, будівлі та споруди по зберіганню та переробці зерна та ДСТУ-Н Б EN 1991-4:2012 Єврокод 1. Дії на конструкції. Ч. 4. Бункери і резервуари. Наведені розрахункові формули, для визначення тисків за двома стандартами. Проведено порівняння значень питомої ваги g, кута природнього укосу jr, кута внутрішнього тертя ji та коефіцієнта бокового тиску К різних сільськогосподарських культур за двома стандартами. Визначені нижні та верхні характеристичні значення таких сипких матеріалів: пшениця, кукурудза, ячмінь та соя. Проаналізовані розкиди статистичних характеристик сипкого матеріалу. Проведені розрахунки нормативних горизонтального тиску та вертикального від сил тертя тисків для гнучкого силосу за двома нормами. Наведені графіки значень горизонтального та вертикального тисків сипкого матеріалу на стіни гнучкого. На основі розрахунків зроблено висновок, що розкид статистичних характеристик сипких матеріалів, має значний вплив на величину навантажень на вертикальні стіни силосних ємностей. Відзначено що, значення коефіцієнту тертя об стіни має значний вплив на розрахунок горизонтального тиску