(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Прикладом місцевого стиснення бетону слугує вузол обпирання залізобетонних колон багатоповерхових будинків на бетонні елементи, які входять до складу цокольної або підвальної їх частин. Для підвищення точності розрахунку при зминанні запропонований варіаційний метод у теорії пластичності бетону, розроблений у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Випробувані стандартні куби із бетону (фібробетону на базальтовій фібрі) при односторонньому місцевому стисненні, в котрих ділянка навантаження змінювалася від квадрату до смуги. Характер руйнування дослідних зразків підтвердив кінематично можливі схеми руйнування, прийняті в теоретичних розрахунках залежно від форми площадки завантаження (квадрат, прямокутник, смуга). Визначено вплив на міцність співвідношення ширини ділянки завантаження до ширини і висоти дослідного зразка. Введення базальтової фібри в склад бетону не змінює характер руйнування, але збільшує міцносні характеристики бетону при стискові і розтягу, та як результат міцність при місцевому стисненні. Для забезпечення достовірності запропонованої методики розрахунку виконано порівняння теоретичної міцності, підрахованої за варіаційним методом у теорії пластичності, з експериментальною для 78 дослідних зразків, у тому числі й авторських. За широкого інтервалу варіювання параметрів експериментальних зразків теоретична міцність добре сходиться із дослідною: середнє значення відношення її теоретичного значення до дослідного складає m=1,02 з коефіцієнтом варіації ν=13,16%. Отримані результати дозволяють рекомендувати варіаційний метод у теорії пластичності бетону у якості теоретичної основи для розрахунку бетонних елементів при місцевому стисненні, як такий що базується на розгляді стадії руйнування та враховує вплив повної сукупності визначальних факторів міцності.