(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Розглянуто характерні геотехнічні умови сучасного багатоповерхового будівництва, як-то: наявність у межах масиву ґрунтів з особливими властивостями (слабкі, просадочні, техногенні й ін.); вплив негативних інженерно-геологічних процесів, наприклад підтоплення; суттєва неоднорідність масиву як за його площею, так і глибиною; щільна забудова; значний тиск на основу, що викликає необхідність застосування плитних фундаментів; необхідність улаштування паркінгів у підвальних приміщеннях. Відзначено, що армовані ґрунтоцементними елементами основи розраховують шляхом приведення деформаційних характеристик до необхідних середньозважених величин, а подальші розрахунки виконують вже з урахуванням визначених параметрів як для природних основ. Проаназізовано інженерно-геологічні умови ділянки. Зокрема, відзначено, що до глибини 2,2 м залягають насипні ґрунти, а нижче до 13,0-13,5 – еолово-делювіальні відклади (супіски та суглинки пилуваті з модулем деформації 5-7 МПа). Територію підтоплено. Апробовано ефективне конструктивно-технологічне рішення з використанням бурозмішувального способу влаштування ґрунтоцементних елементів діаметром 600 мм і з шагом 1,35-1,45 м для підсилення основи, складеної сильностисливими глинистими ґрунтами, під плитний фундамент товщиною 600 мм багатоповерхового житлового будинку з паркінгом за умов існуючої забудови. Подано результати випробувань зразків ґрунтоцементу, що були відібрані при виконанні робіт, на одновісьовий стиск. Модуль деформації матеріалу ґрунтоцементних елементів визначали за нормативною методикою. Встановлено, що отримані характеристики армованого ґрунтоцементного масиву забезпечують достатній ріаень надійності функціонування будинку. Зафіксовано, що фактичні абсолютні осідання основи плитного фундаменту багатоповерхового житлового будинку та його крен не перевищили їх граничні значення для відповідного типу будівель і споруд.