(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Розвиток практичних аспектів екологічної безпечної експлуатації об’єктів критичної інфраструктури, в тому числі нафтопроводів вимагає розуміння та врахування необхідних параметрів технічного стану обладнання, а саме сталевих нафтопроводів, включаючи фактичні умови їх експлуатації, кліматичні особливості регіонів, стандартизовані параметри ризиків та екологічної безпеки, а також залишковий ресурс їх експлуатації з врахуванням показників надійності та довговічності. Метою дослідження є розроблення та теоретична апробація методики розрахунку залишкового ресурсу ділянки нафтопроводу за умов наявних корозійних пошкоджень сталевої труби та її розрахункова перевірка На основі математичної моделі електрохімічної корозії сталевого нафтопроводу в тріщині ізоляційного покриття за умов агресивного впливу електролітичного середовища на метал нафтопроводу запропоновано та досліджено залежність, яка дозволяє розрахувати залишкову товщину стінки на ділянці нафтопроводу. Перевагою даної моделі є можливість прогнозування розвитку процесу електрохімічної корозії в часі незалежно від хімічного складу агресивного електроліту, також можливість визначення необхідних конструктивних параметрів конструкцій, що експлуатуються. Отримані результати дозволяють науково обґрунтовано оцінити фактичну несучу здатність нафтопроводу з врахуванням реальних умов експлуатації конструкції. Запропонована залежність встановлення залишкової товщини стінки нафтопроводу дає змогу прогнозувати фактичний ресурс конструкції, раціонально планувати ремонтні роботи, переглядати умови експлуатації тощо задля запобігання можливої розгерметизації ділянок нафтопроводу внаслідок електрохімічної корозії