(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Розглянуто ряд актуальних прикладних задач з дослідження фізико-механічних характеристик осадових гірських порід із застосуванням вже достаньо апробованого швидкісного методу пенетрації, зокрема: вплив розмірів наконечників на величину показника статичного зондування пісків; вплив якості поверхні конічних наконечників на результати пенетрації та зондування; удосконалення наконечника для пенетрації порід з анізотропними властивостями. Показано нові практичні можливості використання рівнянь взаємозв’язку між фізичними властивостями гірських порід і їх механічними параметрами, зокрема питомим опором пенетрації чи показником пенетрації, для узагальнення результатів експериментів. Зокрема. доведено. що застосовуючи метод пенетрації та маючи значення щільності-вологості, в будь-якому елементі масиву осадових гірських порід можливо визначити необхідну характеристику. Шляхом кореляційного аналізу однозначно встановлено повну незалежність величини показника зондування від розмірів гладких конічних наконечників для піску кварцевого, крупного, малого ступеню водонасичення в широкому діапазоні зміни його щільності. Експериментально встановлено, що опір ґрунту занурення ідеально шорсткуватих наконечників одного діаметра практично не залежить від кута розкриття конуса. Наведено наочні приклади, що показують високу ефективність і достовірність використання рівняння взаємозв’язку між фізичними і механічними параметрами гірських порід при вирішенні різних емпіричних завдань досліджень. Розроблено та запатентовано «Наконечник для пенетрації ґрунтів з анізотропними властивостями» та «Спосіб визначення коефіцієнта анізотропії ґрунту методом пенетрації», які дають можливість підвищити достовірність оцінювання напружено-деформованого стану масивів масивів гірських при використанні в їх моделі фізичних співвідношень ортотропного чи трансверсально-ізотропного середовища.