(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
У статті визначено проблеми перероблення побутових відходів, узагальнено дані щодо запланованих об’єктів інфраструктури управління відходами, обґрунтована доцільність будівництва на території Полтавської області об’єктів оброблення відходів. Основними проблемами у сфері поводження з побутовими відходами залишаються значні обсяги відходів, що утворюються, площі сміттєзвалищ і полігонів, застарілі методи управління у цій сфері, відсутність можливостей та небажання сортувати відходи, відсутність можливостей для роздільного збору та переробки різних видів відходів. Кількість відходів збільшується з ростом населеного пункту та доходом населення. Відсутність системи перероблення (у тому числі системи роздільного збирання) побутових відходів призводить до втрати Україною щороку мільйонів тонн ресурсоцінних матеріалів, що містяться у відходах, які потенційно можуть бути введені у господарський обіг. Розвиток роздільного збирання та відновлення відходів є важливою частиною підвищення ефективності використання природних ресурсів і переходу до сталої економіки. Встановлено, що сортування змішаних побутових відходів дасть можливість їх подальшого вторинного використання та відновлення зменшить рівень навантаження на сміттєзвалища побутових відходів. Для зменшення об’ємів видалення відходів на звалищі (полігоні), збільшення терміну експлуатації полігону, забезпечення відбору та повторного використання ресурсоцінних відходів (деревини, металу, паперу, пластику та скла тощо) доцільним є застосування сортувальних ліній, що надасть можливість сортувати відходи впродовж року. Визначено, що етап сортування (відокремлення) побутових відходів є невід’ємною складовою комплексних рішень в сфері управління відходами й відповідно є обов’язковим етапом перед подальшим застосуванням технологій оброблення відходів