(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Під час проведення пробних експериментальних досліджень було встановлено, що на амплітуду вібропереміщень точок рухомої рами віброплощадки найсуттєвіший вплив створюють такі її параметри, як жорсткість віброізоляційних опор, відстань від центра коливань та маса рухомої частини. Саме ці чинники були обрані як незалежні фактори проведенні досліджень за допомогою трифакторного експерименту. Серед зазначених факторів особливу увагу слід приділити жорсткості віброізоляційних опор, оскільки їхнє завдання полягає у зниженні рівня передавання вібрацій від робочого органу на опорні конструкції. Ефективна ізоляція дозволяє запобігти виникненню небажаних резонансних коливань, зменшити втрати енергії, підвищити стабільність вібраційного процесу та забезпечити більш якісне ущільнення бетонної суміші. Ізоляційні характеристики конструкції віброплощадки безпосередньо впливають на точність процесу формування виробів, а також на зменшення зносу елементів конструкції. У результаті математико-статистичної обробки отриманих даних було отримано рівняння множинної регресії другого порядку. Розраховані значення дисперсії в нульовій точці, дисперсії адекватності та критерію Фішера підтверджують можливість використання отриманого рівняння для опису досліджуваного процесу. На основі моделі побудовано три тривимірні поверхні відгуку, які відображають залежність амплітуди вібропереміщень вибраних точок поверхні робочого органа віброплощадки від зміни двох незалежних факторів при фіксованому значенні третього фактору на основному рівні. Графічне представлення результатів дозволяє наочно оцінити вплив кожного параметра та вибрати оптимальні умови для роботи віброплощадки. Отримані результати дають змогу здійснювати оптимальні регулювання віброізоляційних опор зі змінною жорсткістю, що, в свою чергу, сприяє підвищенню ефективності ущільнення бетонних виробів, зниженню енерговитрат та підвищенню технологічної надійності обладнання.