(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Одним з варіантів зменшення витрат цементу для приготування бетону згинаних залізобетонних конструкцій є застосування двошарових балок із раціональним розподілом матеріалів: бетон з вищою міцністю застосовують в стиснутій зоні, тоді як менш міцний бетон використовується в розтягнутій зоні, що й забезпечує економію цементу без втрати міцності конструкції. У статті наведено конструкцію та методику виготовлення експериментально досліджених п’яти серій зразків бібетонних балок загальною кількістю 15 штук із розмірами поперечного перерізу – b×h = 100×160 мм; загальна довжина балок – 1500 мм; відстань між опорами L = 1200 мм; бетон стиснутої зони класу С20/25; бетон розтягнутої зони класу С12/15; армування в розтягнутій зоні – 2Ø12мм класу А400С. Балки відрізнялися товщиною шарів бетону стиснутої та розтягнутої зон. У результаті порівняння експериментальних випробувань та теоретичних розрахунків деформацій бетону стиснутої зони встановлено, що середнє значення відхилення теоретичних від експериментальних результатів рівне 15,1%; математичне сподівання відношення теоретичних від експериментальних результатів становить 0,856; коефіцієнт варіації відношення – 9,3%, що свідчить про достатньо високу кореляцію результатів експериментальних випробувань та теоретичних розрахунків.