(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Останнім часом викиди від автотранспорту стають дедалі серйознішою проблемою забруднення атмосферного повітря, особливо в містах із високою концентрацією промислових підприємств, таких як Кривий Ріг. Хоча в таких містах постійно здійснюється моніторинг якості повітря, визначити безпосередній вплив автотранспорту залишається складним завданням. Особливістю автомобільного забруднення є те, що шкідливі викиди, що містяться у відпрацьованих газах, потрапляють у найнижчі, приземні шари атмосфери – саме там, де відбувається основна життєдіяльність людини. Для оцінки впливу автотранспорту на забруднення повітря використовують різні методи прогнозування, які ґрунтуються на математичних моделях. Ці моделі дозволяють оцінити концентрації забруднювальних речовин у повітрі в залежності від кількості транспортних засобів, інтенсивності руху, типу палива та інших факторів. Для проведення дослідження в пливу автотранспорту на стан забруднення атмосферного повітря міста Кривий Ріг визначено ділянки з найбільшою інтенсивністю руху та побудовані моделі розповсюдження СО та NО2. Для визначення впливу автотранспорту використано програмний комплекс CALRoads View із застосуванням моделі CALINE4 та програмний комплекс «ЕОЛ Плюс», який реалізує методику ОНД-86. На основі співставлення результатів розрахунків встановлено можливі сфери застосування кожної з моделей для аналізу викидів автомобільного транспорту в умовах крупних міських агломерацій.