(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Визначено, що для ретельного аналізу та прийняття правильного рішення щодо призначення заходів з усунення причин колієутворення необхідне детальне оцінювання колійності, яке полягає в дослідженні поперечної конфігурації колії. З’ясовано, що відомі вітчизняні та закордонні методики оцінювання колійності частково розкривають питання колієутворення, при цьому процес визначення параметрів колії є трудомістким і малоінформативним. Розглянуто процес створення спеціалістами лабораторії автомобільних доріг і аеродромів Національного транспортного університету діючої моделі приладу для оцінювання колійності з використанням лазерного датчика. Встановлено, що розроблений прилад дає можливість визначати не лише максимальну глибину колії, а й отримувати дані для детального аналізу її поперечної конфігурації. При цьому прив’язка поперечного профілю до репера дозволяє отримувати не тільки фактичні дані про колійність у момент вимірювання, а й спостерігати за динамікою поперечного профілю в процесі експлуатації автомобільних доріг. Ключові слова: дорожнє покриття, колійність, глибина колії, транспортно- експлуатаційні показники дорожнього покриття.