(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Досліджено характер зміни напружено-деформованого стану фрагментів системи «Монофант». Для експериментальних досліджень деформованого стану фрагментів нової конструктивної системи багатокритеріального призначення «Монофант» використано метод, заснований на гідростатичному навантаженні, коли воно задається вагою води, і її величина регулюється висотою водяного стовпа. Для визначення якісного та кількісного характеру деформування об’єкта дослідження здійснено виміри переміщень циліндричної і сферичної оболонок у 25-ти точках. При цьому з огляду на складність конфігурації конструкцій, що у свою чергу зумовило появу як вертикальних, так і горизонтальних переміщень досліджуваної поверхні оболонки під дією вертикального навантаження, виникла необхідність вимірювання переміщень у двох напрямках у циліндричній оболонці й вертикальних переміщень в сферичної оболонці. З проведеного дослідження випливає, що конструктивні елементи наділено всіма необхідними характеристиками міцності та жорсткісними атрибутами несучих елементів будівель з монолітного залізобетону.