(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Подано нові ефективні сталеві просторові конструкції ферм, арок, рам комплексного застосування, переваги яких полягають у легкості, стійкості щодо площини, економічності, надійності, скорочення строків будівництва й інвестиційного циклу в цілому, економії енерговитрат при виробництві, транспортування та зведення. На основі проведених раніше експериментальних та теоретичних досліджень доведено доцільність використання ферм з коробчастими перерізами з паралельними поясами, наведено нові конструктивні рішення легких ефективних ферм, арок, рам, які можна застосовувати в будівництві об’єктів цивільного та промислового призначення. Запропоновано ефективні конструкції сталевої ферми з просторовим верхнім поясом з використанням труб або замкнених коробчастих перерізів, сталевої тригілкової просторової ферми, арочної просторової ферми та просторової арки. Розглянуто застосування замкнених перерізів для просторових арочних елементів і просторових перерізів із замкнених профілів для рамних конструкцій. Доведено, що при використанні варіанта двошарнірної просторової рами можна зменшити вартість споруди за рахунок зменшення розміру фундаменту.