(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Викладено особливості моделювання методом скінченних елементів у фізично й геометрично нелінійній постановці взаємодії фундаментів з ущільненими ґрунтами, що мають анізотропні властивості. Для цього розроблено феноменологічну модель ґрунту, що описує його стан при влаштуванні та роботі ущільнених основ. У моделі використано відомі фізичні співвідношення ортотропного середовища. Наведено порівняння результатів моделювання роботи набивної палі з лідируючою свердловиною й розширенням для ізотропної основи та для трансверсально-ізотропного середовища. Достовірність рішень, отриманих моделюванням, забезпечено властивостями скінченних елементів, розмірами розрахункової області, вибором розрахункових схем ущільнення ґрунту, відповідністю параметрів моделі стану ґрунту.