(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто процеси ін’єкції розчину в пісок з позиції фізичних явищ. Зясовано, що в теоретичних дослідженнях процесу поширення рідкої фази в пористому середовищі актуальним є визначення параметрів струменя, необхідних для порушення цілісності шару матеріалу в зоні контакту струменя з поверхнею. Виявлено, що цього можна досягти за допомогою моделювання процесу ін’єкції в дисперсне середовище шляхом побудови геометричної подоби струменя ін’єкції. Установлено, що розподіл рідкої фази в порах твердого тіла передбачає, що в міру досягнення крайньої точки відстані від ін’єктора до «кінця» струменя в попередньо насичених водою порах відбувається поетапна зміна швидкості розповсюдження ін’єкційного розчину залежно від його початкової швидкості витікання та в’язкості.