(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
У статті проаналізовано теоретичні та експериментальні дані щодо конструкцій та аналізу роботи відстійників цього типу, а також виділені недоліки запропонованих конструкцій. Встановлено, що для проведення експериментів необхідно створити фізичну модель вертикального відстійника в лабораторії використовуючи наступні фактори: матеріальні затрати, технологічні параметри, конструктивні параметри. Розглянуто вплив швидкості висхідного потоку води всередині вертикального відстійника на ефективність її освітлення на фізичній моделі вертикального відстійника. Отримані математичні залежності каламутності освітленої води, а також ефективності освітлення води від каламутності вхідної води для різних значень швидкості її в зоні освітлення вертикального відстійника. Встановлено, що використання у розрахунках необхідної площі зони освітлення вертикальних відстійників швидкості руху води у ній, при якій відбувається очищення її без втрати ефективності освітлення, призводить до суттєвої економії капітальних вкладень.