(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто сучасні вітчизняні та закордонні напрями дослідження рівності покриття на автомобільних дорогах. Виділено проблему встановлення причин зміни рівності покриття, що пов’язані з порушенням технології влаштування шарів дорожньої конструкції. Наведено результати дослідження рівності проїзної частини й аналізу причин її погіршення, виконаних лабораторією експлуатації автомобільних доріг та аеродромів Національного транспортного університету на дослідній ділянці автомобільної дороги Н-18 навколо м. Бучач. За результатами досліджень побудовано поздовжній профіль і проведено детальний аналіз зміни рівності дорожнього покриття в процесі експлуатації дороги. Узято керни в характерних точках на покритті: в одному місці проходить поперечна тріщина, в іншому – без помітних дефектів. Установлено, що западини поздовжнього профілю і поперечні тріщини обумовлені нерівномірністю товщини чорних шарів вздовж дороги.