(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Побудовано аналітичну модель навантажень чотириколісних мостових кранів. Отримано розрахункові значення математичного сподівання, дисперсії та стандарту для вертикальної й горизонтальної складової кранового навантаження. Числовим прикладом показано, що значення числових характеристик, отриманих аналітично, досить близькі до експериментальних значень навантажень, вони можуть застосовуватися при оцінюванні надійності. Аналітичні числові характеристики використано при розрахунку надійності колон сталевого каркаса ОВБ (одноповерхової виробничої будівлі) з урахуванням фактора часу та стохастичного характеру навантажень й міцності сталі. Досліджено вплив на надійність каркасів вантажопідйомності та режиму роботи мостових кранів, кроку колон, типу вузла з’єднання ригеля з колоною, типу покриття та значень вітрового й снігового навантажень.