(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Стаття присвячена дослідженню напружено-деформованого стану сталевих оболонок обертання, з різною формою зовнішньої поверхні, звантажених осесиметричним навантаженням. Отримане рішення рівняння напружень і деформацій оболонки при навантаженні, що описується експоненціальним законом та з урахуванням зусиль від перепаду температури. Зокрема, представлені розрахункові формули для визначення прогинів, погонних згинальних моментів та погонних поперечних сил в оболонках з різним примиканням до основи. Приведені основні функції прогинів, а також максимальні значення відповідних параметрів реакції. Виконаний аналіз аспектів, щодо ефективності застосування гофрованої стінки для сталевих циліндричних оболонок. Результати представлені в аналітичному та графічному вигляді. Відповідно до отриманих формул, виконані порівняльні розрахунки оболонок з постійною та змінною товщиною стінки.