(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Наведені результати дослідження впливу золошлаків котлів із циркуляційним киплячим шаром на морозостійкість важких бетонів. В дослідженнях було використано портландцемент ПЦ 500Н, пісок з модулем крупності Мкр = 1,05; щебінь гранітний фракції 5-10 мм; золошлаки котлів із циркуляційним киплячим шаром, гіперпластифікатор «Fluid Premia-196». Дослідження проведені з використанням математичного планування експерименту. Доведено, що із заміщенням піску золошлаками морозостійкість дещо знижується, але гіперпластифікатор сприяє компенсації зниження морозостійкості за рахунок зниження В/Ц відношення, як наслідок, утворення супердрібної порової структури бетону. Тонкі пори у структурі бетону компенсують напруження від процесу утворення льоду при низьких температурах навколишнього середовища. Встановлено оптимальна витрата цементу з точки зору морозостійкості, як при повній заміні, так і при частковій заміні піску золошлаки. Визначено також, що оптимальним слід вважати витрати гіперпластифікатора в кількості 1,2 - 1,4% від маси цементу.