(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Установлено, що сила негативного тертя, або довантажувальна сила на палю, розвивається за рахунок додаткових деформацій навколо пальового масиву і не може бути більшою від сили опору по бічній поверхні палі в стані спокою, що формується за рахунок власної ваги ґрунтової основи. Наведено результати лабораторних експериментальних досліджень довантажувальних сил тертя, що діють по бічній поверхні модельної палі без урахування вертикального навантаження (умовно у стані спокою), та аналіз методик визначення сил негативного (довантажувального) тертя, що діють по бічній поверхні паль, при призначенні їх несучої здатності. Виконаними дослідженнями підтверджено теоретичне положення щодо рівності довантажувальних сил тертя і сил опору ґрунту під час дії крутильного моментного навантаження, а не висмикувального навантаження, як запропоновано у сучасних нормах.