(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розглянуто спосіб спуску проміжних колон, котрий дозволяє подолати обмеження за вантажопідйомностю бурових установок за рахунок перенесення ваги колони, яка спускається на зацементовану колону як на фундамент. Зокрема, розроблено технологію, коли кожна додаткова вага колони при її нарощуванні еквівалентна додатковим силам тертя, які виникають на нарощеній ділянці. З’ясовано, що така технологія спуску не залежить відвантажопідйомності бурової установки, не створює навантажень на основу веж, а також додаткових розтяжних навантажень у колоні при збільшенні її довжини. Доведено, що, якщо така умова виконується, то всі відомі обмеження для спуску проміжних колон будь-якої довжини в один прийом знімаються. Установлено вагу обсадної колони, що спускається, котра розподіляється на раніше встановлену і зацементовану колону.