(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Наведено результати дослідження аналітичного опису ймовірності зв’язності структур, що використовуються для моделювання надійності різних складних систем. Побудовано вирази обчислення значення ймовірності зв’язності систем, що мають структурний резерв. Виділено характерні складові формул, систематизовано їх у порядку збільшення складності та кількості елементів. Установлено особливості будови рівнянь, які дозволяють зручно складати вирази ймовірності зв’язності структур у процесі їх конструювання й перетворень. На прикладах показано утворення формул і їх структурних частин різних рівнів складності. Обґрунтовано використання величини співвідношення значення ненадійності елемента структури мереж та його надійності, що скорочує громіздкість точних виразів імовірності зв’язності структур мереж і суттєво підвищує компактність та зручність використання рівнянь.