(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Виконано оцінювання рівня забруднення атмосферного повітря міста Полтави за допомогою статистичних даних інвентаризацій підприємств, стаціонарних постів спостереження та результатів розрахунків програми ЕОЛ-2000. Здійснено оцінювання й кореляцію отриманих результатів новими методами (біоіндикація, індекси забруднення атмосфери) згідно зі стандартами України та світу. Доведено можливість виконання подальшого прогнозування впливу техногенного забруднення атмосфери на навколишнє середовище й здоров’я людей. Запропоновано впровадження географічної інформаційної системи спостереження (ГІС) за забрудненням атмосферного повітря міста Полтави, модель якої може бути використана для моделювання подібних ГІС і для інших міст. Описано процес виникнення острова тепла над містами та його вплив на атмосферну складову. Доведено важливість та ефективність комплексного дослідження стану забруднення атмосферного повітря міст.