(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розкрито історію створення методу визначення характеристик міцності нескельних ґрунтів на початку 60-х років минулого століття геотехніками СРСР. Унаслідок теоретичного обґрунтування з апробацією в лабораторних та польових умовах групою фахівців було розроблено новий метод дослідження міцності ґрунтів шляхом сумісних випробовувань на пенетрацію й обертальний зріз. Описано процес усебічного дослідження методу оцінювання міцності ґрунтів у різних ґрунтових умовах Європейської частини СРСР, а саме в Карелії – на стрічкових глинах, у центрі та на півдні України – на пісках і лесованих ґрунтах, у Московській області – на важких глинистих ґрунтах тощо. Розглянуто дослідні зразки відповідної техніки, що дозволяли проводити дослідження в умовах бездоріжжя, мілководних акваторій, на дні річок та озер. Доведено, що у 1970 році обладнання і методика сумісних випробовувань на пенетрацію та обертальний зріз були використані при дослідженні поверхні Місяця апаратом Лунохід-16.