(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Експериментально досліджено, обґрунтовано та встановлено закономірності впливу концентрації сольових розчинів та їх температури на фільтраційні характеристики ґрунту. Виявлено суттєву відмінність між коефіцієнтом фільтрації сольових розчинів з урахуванням їх температури та фільтрацією чистої води. Установлено, що при концентрації сольових розчинів від 0 до 40…80 г/л коефіцієнт фільтрації різко зростає. З’ясовано, що при подальшому збільшенні концентрації сольових розчинів спостерігається так зване явище осолонцювання ґрунтів, що призводить до різкого зменшення їх водопроникності, а відповідно і коефіцієнта фільтрації. Таку закономірність можна пояснити на основі фізико-хімічних процесів, які відбуваються між мінеральними частинками (твердою фазою) і сольовими розчинами (рідкою фазою) як дисперсної системи. Будь-яка дисперсна система намагається зменшити свою поверхневу енергію. Виявлено, що у системі «мінеральні частинки + розчин» може відбуватися її зменшення як за рахунок зниження величини сумарної поверхні, так і зменшення поверхневого натягу рідини.