(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Подано результати робіт з наукового супроводження та моніторингу будівництва транспортної розв’язки на перетині пр. Незалежності з вул. Філімонова над перегінними тунелями та іншими спорудами Мінського метрополітену. Для забезпечення цілодобового (в три зміни) виконання будівельно-монтажних робіт при будівництві транспортної розв’язки використано ряд інноваційних технологій як для проектування, так і для безпосереднього виконання робіт. Моніторінг будівництва передбачав безперервний контроль деформацій і напружень конструкцій перегінних тунелів метрополітену в режимі онлайн і передачу даних всім зацікавленим організаціям. Розроблено розрахункову модель перегінних тунелів, що включає в себе конструкцію оздоблення та її навколишній ґрунтовий масив. Запропоновано теорію розрахунку підземних споруд на основі деформаційної моделі з застосуванням діаграм деформування матеріалів будівельних конструкцій і геомеханічних моделей складових ґрунтовий масив.