(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто проблеми, що виникають у залізорудній гірничодобувній промисловості України у зв’язку з досягненням підприємствами з видобутку залізних руд великих глибин здійснення добувних робіт. Описано основні причини виникнення небезпечних ситуацій, обумовлених геомеханічними факторами, які діють на великих глибинах; динамічні форми прояву надвисокого гірського тиску на таких глибинах; види зовнішніх геомеханічних факторів, що впливають на стан і поведінку несучих елементів гірничотехнологічних об’єктів, які зводяться у надрах для забезпечення можливості виконання гірничих робіт. Надано рекомендації щодо створення спеціалізованої системи геомеханічного забезпечення гірничодобувних підприємств, заснованої на принципах ризик-менеджменту у сфері безпеки праці. Наведено основні задачі з геомеханіки, які повинна розв’язувати така система.