(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
На сьогоднішній день широкого розвитку отримало застосування пальово-плитних фундаментів, де враховується включення в роботу ґрунту під його плитною частиною. Нами було запропоновано нову конструкцію плитно-пальового фундаменту та інженерну методику визначення основних параметрів такого фундаменту, де одним з параметрів є осідання паль від дії довантажу вальних сил тертя Pn. Як відомо, польові випробування паль на вдавлюючі навантаження є найбільш надійним способом визначення їх фактичної несучої здатності. Нами було проведено натурні випробування багатосекційної палі з прикладенням навантаження на глибині на основі чого проведено порівняльний аналіз осiдань одиночних паль від дiї довантажувальних сил тертя, отриманих за допомогою адаптованих існуючих методик та експериментальних даних.