(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто науково-технічні та практичні проблеми, пов’язані з будівництвом метрополітенів, серед них: складність інженерно-геологічних умов, необхідність проходки тунелів в умовах існуючої міської забудови, виникнення несприятливих процесів при будівництві й експлуатації. Виявлено ряд резонансних факторів, що вимагають прийняття спеціальних рішень під час будівництва III лінії метро в місті Харкові: великий радіус впливу водозниження, що загрожує осіданням поверхні та пошкодженням будівельних конструкцій на ділянці відкритої проходки; баражний вплив на потік підземних вод на ділянці закритої проходки; загроза кільком будівлям, розташованим над тунелями; загроза вивалів слабких ґрунтів у забою тунелю; вібраційний вплив на ґрунти, будівлі й споруди. Обговорено оцінку сейсмічного впливу на об’єкти Харківського метрополітену.