(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Існуючою методикою, яка наведена в довіднику проектувальника, передбачено проектування пальового фундаменту за допомогою номограми залежно від ексцентриситету дії згинального моменту та необхідної кількості паль при дії лише вертикального навантаження. З’ясовано, що вона досить громіздка, незручна і має ряд недоліків, а саме: не вказує на будь-який альтернативний варіант і не забезпечує одну з основних вимог щодо того, що запроектований варіант повинен бути найбільш економічним. Розроблено зручну та зрозумілу методику розрахунку й конструювання пальового поля та ростверків залежно від дії розрахункових зусиль на фундамент з використанням таблиці або графіка, які є зручними при проектуванні. Виконаними числовими дослідженнями й установленими оптимальними параметрами розмірів ростверків та кількості паль у кущі показано, що застосування запропонованої методики дозволяє запроектувати пальовий фундамент з оптимальними параметрами під окремо стоячу колону при дії значного згинального моменту з мінімальними витратами матеріалу з одночасним забезпеченням його несучої здатності.