(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Наведено досвід використання фундаментів-оболонок різного типу. Розглянуто особливості проектування фундаментів для опор ліній електропередач у складних інженерно-геологічних умовах. Установлено, що при нерівномірних деформаціях основи та використанні багатохвильових складчастих фундаментів на слабких або водонасичених ґрунтах важливим є рівномірне перерозподілення навантаження від фундаментної конструкції на ґрунт основи. Запропоновано альтернативне конструктивне рішення багатохвильового складчастого фундаменту під опори ЛЕП із використанням шарнірної системи закріплення складок з опорними балками. З’ясовано, що вдосконалену конструкцію багатохвильового складчастого фундаменту під опори ЛЕП можна використовувати на водонасичених, болотистих, слабких ґрунтах та при нерівномірних деформаціях основи.