(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Описано експериментальні дослідження, спрямовані на виявлення загальних закономірностей спільної роботи палі-колони з ґрунтом основи при постійно діючому вертикальному і циклічно прикладеному горизонтальному навантаженнях. Установлено, що при значенні тиску деформації ґрунту можуть бути розділені на дві групи: ті, що відновлюються (пружні), й залишкові. Доведено, що при напрузі, меншій ніж структурна міцність, виникають пружні деформації, при більшій – в основах спостерігаються два види деформації – пружні в межах усієї глибини зони і залишкові, що розвиваються в межах глибини зони деформації, де напруга перевищує структурну міцність ґрунту. Зазначено, що після зняття навантаження пружні деформації зникають, а залишкові залишаються. Нижня межа зони залишкових деформацій знаходиться на глибині, де напруги від навантаження, яке передається палею-колоною нижче її підошви, врівноважуються структурною міцністю ґрунту. Пружні деформації наростають по глибині за лінійним законом, при залишкових деформаціях залежність між деформаціями і напруженнями буде нелінійною. Визначено повне осідання і залишкову складову деформації, величини яких зі збільшенням горизонтального навантаження зростають. Установлено, що величинам пружної складової осідання, горизонтальних переміщень дорівнюють різниці між величинами повної та залишкової складових деформації. Виявлено, що під дією горизонтального навантаження паля-колона повертається в точці нульових переміщень – у результаті ґрунти перед навантаженою гранню колони ущільнюються, наслідком ущільнення є переміщення палі: її поворот у рівні денної поверхні в бік дії сил, а підошви – у зворотному напрямку.