(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Подано результати дослідження двох конструктивних рішень пальового фундаменту для висотної будівлі, в якої стилобат та висотна частина не розділені деформаційним швом. З’ясовано, що основна відмінність конструктивних рішень полягає у використанні різних довжин паль: перший варіант – усі палі однакової довжини (реалізований у натурі); другий варіант (перспективний) – використання різної довжини паль і їх обпирання на різні інженерно-геологічні елементи: під висотну частину – довші палі з обпиранням на міцніший ІГЕ, стилобатна частина – коротші палі з обпиранням на слабший ІГЕ. При розрахунку прийнятих варіантів ураховано результати випробування паль та дані геодезичних спостережень для верифікації використаних розрахункових методів. Результати розрахунку показали, що більш економічним та раціональним з точки зору роботи конструкцій виявився другий варіант. У середньому матеріалоємкість фундаментів та технологічних процесів зменшилася на 10%, а величина осадок і їх нерівномірність у 2,5 раза порівняно з першим варіантом фундаментів. Крім того, підтверджено можливість використання розробленої методики з визначення осадок будівлі з використанням даних випробувань паль. Розходження виміряних осадок будівлі та прогнозних розрахункових у середньому складало не більше 10%, що є цілком прийнятним для прогнозування осадок будівель на стадії проектування.