(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
З’ясовано, що досвід експлуатації житлових будинків на деформованих основах свідчить про актуальність таких результатів для їх урахування при експлуатації житлових будинків у складних інженерно-геологічних умовах. Наведено результати інструментальних обстежень фактичного напружено-деформованого стану конструкцій блок-секцій житлових будинків за умов їх зіткнення на просідаючих ґрунтах зі значними величинами просідань. При цьому відзначено, що на стадіях розроблення типових серій будинків і проектування конкретних будинків не враховувалося можливе зіткнення блок-секцій. Зрозуміло, що зусилля зіткнення блок-секцій є неврахованим впливом на конструкції будинку має ряд особливостей роботи конструкцій будинку в зоні зіткнення, одна з яких – навантаження ділянок стін зусиллями зіткнення із площини стіни. Узагальнено досвід експлуатації та результати інструментальних обстежень і досліджень фактичного напружено-деформованого стану блок-секцій дев’ятиповерхових житлових будинків за умов їх зіткнення на територіях з просадочними ґрунтами товщиною 25 – 35 м у м. Запоріжжя й величинами осідань і просідань 100 см та більше. Показано, що залежно від процесу розвитку нерівномірних осідань у часі величини векторів відхилення стабілізуються у часі паралельно зі стабілізацією осідань і деформуванням конструкцій блок-секції на ділянці їх зіткнення. Установлено, що стабілізація процесів зростання нерівномірних осідань відхилення блок-секцій від вертикалі й зусиль зіткнення досягається при рівновазі між величинами осідань, зусиллями зіткнення блок-секцій та опором ділянок стін.