(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Доведено, що підвищення несучої здатності ґрунтоцементних паль завдяки збільшенню міцності матеріалу паль та підсиленню їх арматурними каркасами дозволяє значно збільшити несучу здатність ґрунтоцементних паль та зменшити їх кількість, що також позитивно впливає на зменшення ресурсомісткості зведення фундаментів будівель. Викладено результати проведеного економічного порівняння використання підсилення ґрунтоцементних паль віброармуванням – віброармованих ґрунтоцементних паль. В основу порівняння прийнято дані результатів натурних випробувань несучої здатності паль, що були проведені на будівельних майданчиках. Виконано економічне порівняння ефективності впровадження непідсилених та віброармованих ґрунтоцементних паль при розрахунковій несучій здатності паль по ґрунту більшій, ніж розрахункова несуча здатність по матеріалу палі, а також економічне порівняння ефективності впровадження віброармованих ґрунтоцементних паль та буронабивних паль. При цьому розрахункова несуча здатності по матеріалу для віброармованих ґрунтоцементних паль була незначно більша, ніж по ґрунту, а для буронабивних паль розрахункова несуча здатність по матеріалу в рази більша, ніж по ґрунту. Проаналізовано отримані результати та визначено економічний ефект використання віброармованих ґрунтоцементних паль. Виділена оптимальна сфера застосування, в якій ґрунтоцементні палі є ефективним та економічно вигіднішим видом пальового фундаменту. Результати порівняння впроваджені в будівництво.