(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Будівництво в структурно-нестійких (насипних і т.п.) ґрунтах з потужною просідаючою товщею в умовах сучасного світу стає дедалі актуальним, тому в більшості випадків найбільш економічно ефективним та проектно обґрунтованим рішенням є будівництво на пальових фундаментах. Сучасне будівництво з деяких часів усе частіше при виробництві пальових робіт звертає свою увагу на безударні технології їх виконання. Це підвищує популярність бурових паль. Як відомо, при визначенні несучої здатності бурових паль у структурно-нестійких (насипних і т.п.) ґрунтах у випадках, коли умовна деформація ґрунту навколопальового масиву може перевищувати швидкість осідання пальового фундаменту, слід ураховувати довантажувальні (негативні) сили тертя. Установлено, що зміна кута нахилу грані стовбура палі (конусоподібна форма стовбура) дозволяє забезпечити зниження або відсутність можливого впливу довантажувальних (негативних) сил тертя по бічній поверхі паль у структурно-нестійких (насипних і т.п.) ґрунтах, що, як наслідок, підвищує несучу здатність паль на вдавлюючі навантаження. Запропоновано нові варіанти конструкцій бурових паль з конусоподібною формою стовбура. Для підтвердження ефективності зниження або відсутності можливого впливу довантажувальних (негативних) сил тертя по бічній поверхні палі в структурно-нестійких (насипних і т.п.) ґрунтах за рахунок зміни кута нахилу грані було проведено лабораторні експериментальні дослідження на моделях конусоподібних паль, наведено підтверджуючі результати та детальний опис лабораторних експериментальних досліджень. З’ясовано залежність зміни конусоподібності паль і зменшення площі їх поверхонь, показано вплив зміни кута нахилу грані на дію довантажувальних сил тертя по бічний поверхні експериментальних паль