(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Наведено особливості проектування житлового комплексу, розташованого по вул. А. Барбюса в м. Києві. Зазначено, що особливістю проектування житлового комплексу є те, що в ґрунтовій основі комплексу, котрий проектується, на глибині 39,0...42,0 м (від поверхні землі) проходить головний міський каналізаційний колектор, а на глибині 55,5 м – напірний водогін Деснянського водопроводу. При проектуванні житлового комплексу було передбачено конструктивні заходи у вигляді відсічних стінок зі зменшення впливу нового будівництва на каналізаційний колектор та напірний водогін. Необхідно було враховувати можливий вплив нового будівництва житлового комплексу на каналізаційний колектор і водогін з урахуванням ужитих конструктивних заходів та за необхідності надати рекомендації щодо зменшення негативного впливу. Для оцінювання цього впливу було розроблено розрахункову модель системи «будівля – фундамент – ґрунтова основа», в якій оцінювалася зміна напружено-деформованого стану ( далі – НДС) у ґрунті навколо колектора і водогону, а також у несучих конструкціях колектора й водогону, та відповідні деформації й зусилля, що створюють НДС і виникають у конструктивних елементах колектора, водогону та в ґрунті. Зроблено висновки щодо зміни технічного стану каналізаційного колектора та водогону після будівництва житлового комплексу та його подальшої експлуатації і наведено рекомендації щодо виключення можливого виникнення аварійної ситуації на колекторі та/або водогоні й необхідності оцінювання впливу будівництва житлового комплексу на існуючу оточуючу забудову.