(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Основними документами комплексу нормативної бази стосовно проектування будівель та споруд на зсувних і зсувонебезпечних ділянках є ДБН В.1.1-46:2017 «Інженерний захист територій, будівель і споруд від зсувів та обвалів. Основні положення» та ДСТУ-Н Б В.1.1-37:2016 «Настанова щодо інженерного захисту територій, будівель і споруд від зсувів та обвалів». Для розвитку положень цього комплексу нормативної бази розроблено низку нормативних актів і стандартів, які дозволяють забезпечити проектування будівель і споруд на зсувних та зсувонебезпечних ділянках з урахуванням складних інженерно-геологічних і гідрогеологічних умов ділянки будівництва. У комплексі нормативної бази наведено основні принципи та вимоги щодо проектування, будівництва й реконструкції будівель і споруд на зсувних та зсувонебезпечних ділянках усіх видів і класів наслідків (відповідальності), екологічні вимоги при їх проектуванні й оцінювання існуючих інженерно-екологічних умов та прогнозу їх можливої зміни на території (ділянці будівництва). Цей комплекс нормативних документів слід застосовувати при проектуванні будівель та споруд на зсувних і зсувонебезпечних ділянках. Вибір типу фундаментів будівель та споруд і заходів закріплення схилів повинен базуватися на техніко-економічному порівнянні варіантів, на інженерних розрахунках, а також вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища, забезпечувати стійкість територій, надійне й безперебійне функціонування впродовж розрахункового терміну служби об’єктів, які проектуються. При подальшому вдосконаленні проектування будівель та споруд за комплексом нормативних документів та стандартів можливе їх розширення із залученням існуючих та нових ДБН і ДСТУ.