(untitled) (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розглянуто питання обстеження з визначенням технічного стану будівельних конструкцій гідротехнічних споруд. Указано основні причини виконання обстеження будівель та споруд. Наведено деякі приклади будівельних об’єктів, на яких виникли аварійні ситуації за останні декілька років. Розглянуто питання щодо нормативної документації з питання обстеження гідротехнічних споруд, виявлено відсутність діючих нормативів з обстеження споруд такого типу. Розглянуто питання обстеження гідротехнічних споруд на прикладі трикамерного судноплавного шлюзу в м. Запоріжжя. Проаналізовано життєвий цикл гідротехнічної споруди (зведення, експлуатація, відбудова, реконструкція). Наведено результати натурних дослідженнь міцності матеріалів конструкцій. Для визначення міцності бетонних конструкцій об’єкта обстеження було відібрано зразки бетону (зі стіни 1-ї камери шлюзу, днища 2-ї камери шлюзу, стіни 3-ї голови шлюзу). Виконано випробування зразків, за яким було встановлено міцність відібраних зразків на стиск. Визначено складні місця з діагностування технічного стану гідротехнічних споруд. Доведено, що якісною характеристикою технічного стану споруди є його деформований стан для оцінювання стану трикамерного шлюзу. Розглянуто питання деформованого стану за даними спостережень минулих років, наведено графіки деформацій та коливання рівня ґрунтових вод. Запропоновано рекомендації з подальшої експлуатації, ремонту та завершення реконструкції трикамерного судноплавного шлюзу в м. Запоріжжя.